Opas Hyperlapse-videon kuvaamiseen droonilla

Drone-tekniikan kehittymisen myötä on syntynyt uudenlainen videotyyppi: drone-hyperlapse. Tämän uuden tekniikan avulla video -ja valokuvaajat voivat tallentaa upeita timelapse-videoita lintuperspektiivistä nähtynä.

Hyperlapse video on eräänlainen timelapse, joka voi tuottaa videoillesi dynaamisemman lopputuloksen. Se saavutetaan siirtämällä kameraa kunkin kuvan välillä sen sijaan, että se jätettäisiin yhteen paikkaan.

Tässä postauksessa opastan sinua kuvaamaan hyperlapse-videoita dronella. Annan myös vinkkejä hyvän dynaamisen drone-hyperlapsen luomiseen.

Drone hyperlapse -kuvaus voi olla hauskaa. Oikealla dronella ja oikealla tavalla kuvaamalla voit luoda upeita hyperlapse videoita.

Tässä oppaassa käsittelen seuraavia aiheita:

  • Mikä on hyperlapse?

  • Parhaat droonit ilmahyperlapseihin

  • Drone-kuvaustilat hyperlapse-kuvaukseen

  • Drone-hyperlapsen tekniset näkökohdat – videon pituus, kuvataajuus ja aikaväli

  • Paras intervalli drone-hyperlapse-kuvalle

  • Vinkkejä kauniiden ja dynaamisten ilmahyperlapsejen tekemiseen

Joten aloitetaan!

Mikä on hyperlapse?

Hyperlapse on intervallikuvaus eli timelapse, joka sisältää kameran liikkeen. Toisin kuin tavallinen timelapse, jossa kamera pysyy paikallaan, hyperlapse ottaa kuvia kameran ollessa liikkeessä. Tämä voidaan tehdä siirtämällä kameraa lyhyen matkan kuvien välillä.

Hyperlapsen avulla voit luoda upeita dynaamisia timelapse-videoita, jotka saavat katsojasi haukkomaan henkeään.

Drone-hyperlapset nostavat tämän tekniikan uusiin korkeuksiin. Dronea käyttämällä voit tallentaa hyperlapset entistä suuremmalla kameran liikkeellä. Tämä voi johtaa todella ainutlaatuiseen ja dynaamiseen lopputulokseen.

Esimerkkejä drone-hyperlapse videoista voit löytää minun TikTok kanavaltani.

Parhaat dronet ilmakuvaukseen

Kaikkia droneja ei ole luotu tasa-arvoisiksi. Hyperlapse-kuvauksessa kannattaa valita drone, joka on vakaa ja helppo lentää. Haluat myös varmistaa, että dronella on hyperlapse-kuvaustilat ja se pystyy vähintään 2 sekunnin intervalliin.

Tässä on joitain esimerkkejä hyvistä droneista ilmakuvaukseen:

  • DJI Mavic 3 Sarja: Paras drone hyperlapse-kuvaukseen. Se on erittäin vakaa ja helppo lentää. Se sisältää 4 hyperlapse-moodia: Free, Waypoint, Point of Interest ja Course Lock. Mavic 3 Sarjan droneista Cine versio on ainoa DJI-drone, jolla on 1 sekunnin intervalli.

  • DJI Mavic 2 Pro: Vanhempi DJI-malli Mavic 2 Pro on loistava drone hyperlapse-kuvaukseen. Se on vakaa ja helppo lentää, ja siinä on loistava kamera. Sisältää samat hyperlapse moodit kuin Mavic 3 ja pystyy parhaimmillaan 2 sekunnin intervalliin. Jos sinulla on tiukka budjetti, mutta haluat laadukkaan dronen, kannattaa yrittää löytää esim. käytetty versio Mavic 2 pro verkkokauppojen käytettyjen osastolta.

  • DJI Mavic Air sarja: Mavic Air sarjan dronet ovat myös loistavia droneja hyperlapse-kuvaukseen. Esim. Mavic Air 2 on pieni ja kevyt, joten se on helppo kuljettaa mukanasi. Siinä on myös erittäin hyvä kamera ollakseen niin pienikokoinen drone ja siitä löytyy kaikki neljä hyperlapse tilaa. Se kykenee myös 2 sekunnin intervalliin.

Drone-kuvaustilat hyperlapse-kuvaukseen

Kaikissa DJI droneissa on erilaisia kuvaustiloja, joita voit käyttää hyperlapse-kuvaukseen. Valitsemasi kuvaustila riippuu luotavan hyperlapsen tyypistä.

Kuvaustiloja on neljä: Free-, Point of Interest-, Waypoint- ja Course lock -tilat. Jokaisella on omat ainutlaatuiset etunsa ja haittapuolensa, joten on tärkeää valita oikea projektiisi.

Free-tila

Kun olet free-tilassa, voit lentää kameralla minne haluat ja sinulla on täysi hallinta. Se on kuitenkin hyödyllisin paikallaan olevien timelapsevideoiden kuvaamiseen, erityisesti kaupunkialueilla. Huonona puolena on kuitenkin se, että lopullinen videomateriaali jää usein melko tylsäksi.

Waypoint-tila

Waypoint-tilan avulla voit esiohjelmoida lentoreitin, jota drone seuraa. Tämä on tärkeää tasaisten lennon saamiseksi, mutta reitin suunnittelu ja ohjelmointi voi olla aikaa vievää ja kuluttaa drone-akkua, joka on pois varsinaisesta kuvausajasta.

Point of Interest -tila

Point of Interest -tila on täydellinen paikallaan oleville kohteille. Drone kiertää kohteen ympäri, jolloin saat upean dynaamisen hyperlapse-videon. Tämän tilan käyttö on kuitenkin ongelmallista kaupunkialueilla, koska se edellyttää todennäköisesti dronen lentämistä ihmisten yli, mikä on EI EI näinä säänneltyinä aikoina.

Course Lock -tila

Lopuksi suosikkitilani, kurssin lukitustila, joka sopii ihanteellisesti paikallaan olevien tai hitaasti liikkuvien kohteiden, kuten laivojen, seuraamiseen, kun drooni liikkuu hitaasti lukitulla kurssilla. Drone osaa pitää myös kohteen automaattisesti kuvassa, mikä tekee dynaamisen materiaalin tallentamisesta helppoa.

Hyperlapse-ilmakuvauksen tekniset näkökohdat – videon pituus, kuvataajuus ja intervalli

Hyperlapse-video on tekniikka, jossa jokainen ruutu kuvataan hitaammalla intervallilla kuin se toistetaan. Jos esimerkiksi tallennat yhden kuvan sekunnissa ja toistat sen nopeudella 30 kuvaa sekunnissa, video nopeutuu huomattavasti. Katsoja näkisi 30 sekunnin reaaliaikaa vain 1 sekunnissa.

Joten yhden sekunnin videon tekemiseksi sinun on otettava 30 valokuvaa.

Jos haluat tehdä 10 sekunnin videon, tarvitset 300 valokuvaa (10 x 30)... 20 sekunnin video 600 kuvaa ja niin edelleen.

Haluttu kuvataajuus ja pituus

Videon haluttu pituus määrittää kuinka monta kuvaa sinun on otettava.

Jos haluat 10 sekunnin videon nopeudella 24 fps, sinun on otettava 240 kuvaa, koska jokainen 1 sekunti videota vaatii 24 kuvaa -> 24 x 10 sekuntia = 240.

Suosittelen 30 fps videoiden tekemistä, koska lopputulos näyttää mielestäni paremmalta ja tasaisemmalta.

Nyt, kun tiedät kuinka monta valokuvaa tarvitset, voit laskea, kuinka kauan sinun on kuvattava saadaksesi 10 sekunnin videosi.

Tässä vaiheessa sinun on päätettävä, mitä intervallia käytät. Intervalli on kunkin valokuvan ottamisen välinen aika. Valitsemasi aikaväli riippuu luotavan hyperlapsen tyypistä. (siitä lisää myöhemmin)

Yhden sekunnin intervallilla sinun on kuvattava 300 sekuntia tai 300 sekuntia/60 sekuntia = 5 minuuttia saadaksesi 10 sekuntia 30 fps videota.

2 sekunnin välein kuvausaika kaksinkertaistuisi 10 minuuttiin 10 sekunnin videon saamiseksi ja 20 sekunnin videolle 20 minuuttia.

Muista, että drone-akku kestää vain tietyn ajan, joten sinun on otettava se huomioon laskelmissasi. Droonista riippuen sinulla on vain 20-40 minuuttia aikaa kuvata.

Paras intervalli erilaisille Hyperlapse -videoille

Intervalli riippuu tilanteesta ja siitä, mitä yrität saavuttaa.

Jos esimerkiksi haluat luoda hyperlapsen liikkuvista kohteista, kuten kaupunkiliikenteestä, sinun kannattaa käyttää lyhyempää väliä. Tämä johtaa usempaan kuvaan, mutta liikenne näyttää tasaisemmalta. 1-2 sekunnin interval toimii hyvin liikennettä kuvatessa.

Toisaalta, jos kuvaat pilviä tai auringonlaskua, voit käyttää pidempää väliä. Tämä ottaa vähemmän valokuvia ja antaa illuusion nopeammasta ajan kulumisesta. Käytä 2-5 sekunnin intervallia. Akun käyttöaika määrittää kuitenkin sen, kuinka kauan pystyt kuvaamaan. Useimmilla droneilla voit kuvata vain 20–40 minuuttia, mikä ei ole ihanteellinen auringonlaskujen kuvaamiseen.

Suosittelen aloittamaan 2 sekunnin intervallilla ja sitten lisäämään tai vähentämään sitä sen mukaan, mikä näyttää parhaalta. Yleensä 2 sekuntia riittää useimmissa tilanteissa.

Intervalliaika vaihtelee myös drone-mallin mukaan. Esimerkiksi Mavic 3 Cinen aikaväli voidaan asettaa 1 sekuntiin, kun taas muiden mallien aikaväli voidaan asettaa parhaimmillaan 2 sekuntiin. Muista siis tarkistaa tämä droneasi valitessasi sen teknisistä tiedoista.

Vaiheittaiset ohjeet drone-hyperlapsen kuvaamiseen

Tässä on melko yksinkertainen vaiheittainen opas drone-hyperlapsen kuvaamiseen paikanpäällä:

  1. Tarkista, että on turvallista lentää ja että droonisi on valmis. Tämä tarkoittaa, että tarkistat, ettet lennä rajoitetulla alueella, ja varmistat, ettei tiellä ole puita, sähkölinjoja tai muita esineitä, jotka voivat vahingoittaa droneasi. Haluat myös varmistaa, että dronesi akut ovat täysin ladattuja.

  2. Varmista, että drone-asetukset ovat oikein. Haluat asettaa kameran ottamaan RAW kuvia ja voit myös asettaa objektiiviin erityisiä ND suodattimia haluamastasi lopputuloksesta riippuen. (esim. pidemmällä valotusajalla ajoneuvojen liike saadaan sumennettua mikä johtaa tasaisempaan autojen liikkeeseen)

  3. Lennä drone lähtöpisteeseen. Täältä haluat dronin aloittavan lentoreittinsä.

  4. Aseta valotusaika, aukko ja ISO. Aseta myös valkotasapainon manuaalisesti, jotta valokuvasi näyttävät luonnollisilta eivätkä värit muutu kesken kuvauksen. Käytä aina manuaalisia asetuksia välkkymisen välttämiseksi.

  5. Valitse hyperlapse-tila, intervalliaika ja videon pituus, jonka haluat saada. Nämä asetukset määräävät kuinka usein drone ottaa kuvia ja kuinka pitkä lopullinen video on.

  6. Valinnainen: Aseta waypoint-tilassa reitti ja vaihda loppupisteessä lentosuunta, jotta sinun ei tarvitse lennättää dronea takaisin alkupisteeseen. Tämä säästää aikaa ja akkua.

  7. Suorita kuvaus ja odota, kunnes se on valmis. Asetuksistasi ja drone-mallista riippuen tämä voi kestää muutamasta minuutista 40 minuuttiin.

  8. Lennä takaisin kotipisteeseen.

DJI-droonit luovat automaattisesti valmiin videon, jota voit katsella kaukosäätimelläsi. Näiden videoiden laatu on kuitenkin yleensä huono. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi suosittelen videoiden editoimista itse editointiohjelmistolla.

Vinkkejä hyvän dynaamisen ilmahyperlapsen tekemiseen

  • Kuvaa aina RAW-muodossa varmistaaksesi, että pystyt muokkaamaan kuviasi täysimääräisesti myöhemmin. Tämä on avain hyvien valokuvien ottamiseen, etenkin hämärässä.

  • Varmista, että akun kesto riittää koko videon kuvaamiseen. Mikään ei ole pahempaa kuin akun loppuminen kesken kuvauksen.

  • Valitse intervalli sen mukaan, mitä olet kuvaamassa. Lyhyemmät välit toimivat hyvin kaupungeissa, kun taas pidemmät välit sopivat paremmin maisemiin.

  • Kuvaa manuaalisessa tilassa hallitaksesi valotusta paremmin ja välttääksesi välkkymisen.

  • Jotta ajoneuvon liike näyttäisi sujuvalta, käytä pitkiä valotusaikoja kuvattaessa kaupunkiliikenteen hyperlapseja: Tämä tekniikka ei aina onnistu droneilla, mutta rauhallisissa olosuhteissa kun sää on hyvä ja tyyni, se voi auttaa saamaan erinomaisia tuloksia. Päivänvalossa tarvitset ND-suodattimen valotusajan hidastamiseksi. Tämän tekniikan ongelmana on, että drone liikkuu joskus liian nopeasti valotusta otettaessa, mikä voi aiheuttaa epäselviä frameja.

  • Kuvaa tyynellä säällä, jotta drooni pysyy mahdollisimman paikallaan tai liikkuu mahdollisismman tasaisesti: Ihannetapauksessa droonin on oltava täysin paikallaan jokaisen kuvan aikana, koska mikä tahansa liike voi johtaa tärähtäneisiin kuviin. Todellisuudessa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Aina vähän tärisee. Tämä voi olla ongelmallista nimenomaan pidemmillä valotusajoilla.

  • Suunnittele kuvasi etukäteen ja etsi uusia paikkoja saadaksesi parhaat tulokset: Käytä Google Mapsia löytääksesi ainutlaatuisia kuvakulmia ja mielenkiintoisia paikkoja

  • käsittele kuvasi itse kuvankäsittelyohjelmistolla ja viimeistele sekä vakauta video videoeditointiohjelmistolla. Näin saat parhaan mahdollisen lopputuloksen

  • Harjoittele, harjoittele, harjoittele! Mitä enemmän kuvaat, sitä paremmaksi tulet siinä.

Yhteenveto

Hyperlapse-videoiden kuvaaminen droonilla on jännittävä ja hauska tapa videoida dynaamista ilmakuvaa. Voit käyttää sitä luoviin projekteihin, matkavideopäiväkirjoihin, myyntiin kuvapankeissa tai ihan vain huvin vuoksi.

On monia tekijöitä, jotka vaikuttavat erinomaisen hyperlapse-videon luomiseen, kuten intervalliaika, lentorata, valotusajat ja paljon muuta. Harjoittelulla ja kärsivällisyydellä voit luoda kauniita videoita, jotka erottuvat massasta.

Tässä postauksessa käsittelin nopeasti hyperlapse-videon tekoa dronella. Kävin läpi paljon asiaa liittyen drone-hyperlapseihin, mutta jos jotain jäi epäselväksi voit ottaa minuun yhteyttä.

Löydät paljon tekemiäni hyperlapse videoita TIKTOK kanvaltani.

Jarmo Piironen

Jarmo Piironen on kokenut ilmakuvaaja Turusta. Hänen palvelunaan ovat ilmakuvat yrityksille erityisesti teollisuudessa ja liikenteessä. Hän rakastaa myös maisemien, kaupunkien ja erilaisten matkailukohteiden kuvaamista.

Edellinen
Edellinen

Miksi valokuvien jälkikäsittely on tärkeää?

Seuraava
Seuraava

Ilmakuvauksen hintalappu?